blog kulinarny gotuj z koko
Kotlety mielone

Sposób przygotowania

Do0 mleka lub wody dodać bułkę, po czym moczyć przez 5 do 10 minut. Bułkę odcisnąć, następnie wrzucić do dużej miski razem z mięsem, cebulą i jajkiem. Dodać sól i pieprz.

Masę wyrobić. Podczas wyrabiania dolewać po trochu zimnej wody, do momentu gdy mięso przestanie przyklejać się do rąk i cała woda zostanie przez nie wchłonięta.

Rozgrzać olej na patelni, w międzyczasie uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. By uniknąć długiego smażenia na patelni można, po obsmażeniu kotletów z obu stron, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez około 15 minut w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.

Można podawać z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Może się przydać
Patelnia Classic
Patelnia Classic
KO 0062 | 26 cm
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij